Az állam fizesse meg az autósok kárát, ha vaddal ütköznek!

Az állam fizesse meg az autósok kárát, ha vaddal ütköznek!

A vadászati törvény módosítását kezdeményezi a Jobbik-Konzervatívok annak érdekében, hogy a jövőben az állam fizesse meg azt a kárt, amit a tulajdonában lévő vadak okoznak járművekkel ütközve.

Az Agrárminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón Bencze János, a párt országgyűlési képviselője, valamint Schwarcz-Kiefer Patrik, a Jobbik-Konzervatívok „Normális autózásért” szakmai programjának felelőse arról beszéltek, hogy idén nyáron úgy változtatták meg a jogszabályt, hogy “lényegében minden esetben az autós a hibás, ha vaddal találkozik”.

A vadászati törvény a felelős azért, hogy Magyarországon ilyen sok a vadgázolás.

A jogszabály úgy rendelkezik: csak akkor téríthető meg az állatok által okozott kár, ha a tulajdonos megfelelően védekezett annak bekövetkezése ellen. Azonban az utóbbi években rengeteg területet kerítettek be, amivel megszakították a vadak hagyományos vándorlási útvonalát, az állatokat ezáltal a közutakra kényszerítve.

A vad az állam tulajdona.

Ez az egyetlen tulajdontárgy, amelyért a tulajdonos semmiféle kártérítési felelősséggel nem tartozik – érvelt a törvénymódosítás mellett Bencze János.

Következő lépésként a képviselők szakértők bevonásával kívánják kidolgozni törvénymódosítási javaslatukat.